Musiikkifysioterapia

Musiikkifysioterapia

Muusikot voivat tulla fysioterapeutin vastaanotolle myös ilman lääkärin lähetettä.

Mitä on musiikkifysioterapia?

Musiikkifysioterapia on muusikoille suunnattua fysioterapiaa. Sitä voisi verrata urheilufysioterapiaan, joka keskittyy urheilijoiden vammojen hoitoon ja ehkäisyyn. Musiikkifysioterapiassa keskiössä ovat muusikon vammojen hoito ja ehkäisy. Tähän liittyy tietämys muusikon työnkuvasta, soittamisen tai laulamisen harjoittelusta ja muusikon arjen ja työn vaatimuksista.

Kuka on musiikkifysioterapian tyypillinen asiakas?

Musiikkifysioterapian tyypillisin asiakas on muusikko eli henkilö, joka soittaa tai laulaa ammatikseen, opiskelee muusikoksi tai harrastaa aktiivisesti musiikkia. Musiikkifysioterapian piiriin olisi hyvä kuulua myös muita musiikin parissa työskenteleviä henkilöitä, kuten miksaajat ja tuottajat.

Mihin musiikkifysioterapia auttaa?

Muusikoilla on paljon tuki- ja liikuntaelinongelmia. Yleisimpiä muusikoiden vaivoja ovat yläraajoihin liittyvät kivut ja toiminnan häiriöt, psyykkiset oireet sekä toiminnalliset ääniongelmat. Myös tinnitus on melko yleistä musiikin parissa työskentelevillä. Muusikon oireet voivat olla hyvin monimuotoisia. Musiikkifysioterapialla pyritään saamaan kokonaisvaltainen ratkaisu muusikon ongelmiin.

Mitä musiikkifysioterapiassa tapahtuu?

Kun muusikko tai musiikin parissa työskentelevä tulee musiikkifysioterapeutin vastaanotolle, ensimmäisenä musiikkifysioterapeutti haastattelee asiakkaan huolellisesti. Haastattelun perusteella fysioterapeutti tutkii asiakkaan ilman soitinta ja soittimen kanssa sekä suunnittelee yhdessä asiakkaan kanssa tavoitteen fysioterapiajaksolle.

Musiikkifysioterapeutti on perehtynyt soittotekniikoihin ja soittimiin liittyviin erityispiirteisiin, kuten tukiin sekä soittomääriin eli muusikon kuormittumiseen, oheisharjoitteluun ja palautumiseen liittyviin asioihin. Fysioterapiassa tarkastellaan kaikkia näitä asioita.

Kuka saa antaa musiikkifysioterapiaa?

Muusikot voivat tulla musiikkifysioterapeutin vastaanotolle ilman lääkärin lähetettä tai lääkärin lähetteellä aivan kuten muutkin asiakkaat. Musiikkifysioterapeutti -nimikettä voi kuitenkin käyttää vain musiikkifysioterapiaan erikoistunut fysioterapeutti. Nimikkeen myöntää Suomen Musiikkilääketieteen yhdistys SMULY ry.

Musiikkifysioterapeutilla tulee olla vahva tuki- ja liikuntaelinosaaminen. Hänen täytyy hallita myös musiikkilääketiede ja tuntea muusikon työ. Lisäksi musiikkifysioterapeutilla tulee olla verkosto-osaamista ja työn kehittämisosaamista ja hänen täytyy jakaa osaamistaan esimerkiksi julkaisutoiminnan kautta eteenpäin. Tarkemmat kriteerit musiikkifysioterapeutin erityispätevyyden myöntämiselle löydät SMULY:n sivuilta.

Minäkö musiikkifysioterapian asiakkaaksi?

Ammattimuusikoiden, musiikinopiskelijoiden, musiikin harrastajien ja musiikin parissa työskentelevien olisi hyvä tulla fysioterapeutin vastaanotolle matalalla kynnyksellä. Mitä pidempään vaiva haittaa muusikkoa, sitä haastavampi yleensä kuntoutusprosessi on.

Musiikkifysioterapeutin vastaanoton lisäksi muusikoille on tarjolla muusikkopoliniklinikoita Helsingin, Turun ja Tampereen alueella. Muusikkopoliklinikoilla muusikon ongelmiin haetaan ratkaisuja moniammatillisen tiimin voimin. Lisäksi on olemassa Sibelius-Akatemiassa soitinkohtaisia klinikoita, jotka ovat tarkoitettu Sibelius-Akatemian opiskelijoille.

Tämän sivun sisältöä on ollut luomassa musiikkifysioterapiaan erikoistuva fysioterapeutti Leila Kulju.

Lue lisää fysioterapiasta

Tutustu laajaan palveluvalikoimaamme

Jätä meille soittopyyntö

Jos et ole varma kenelle asiantuntijalle haluat varata ajan, jätä soittopyyntö ja soitamme sinulle viimeistään seuraavana arkipäivänä.