Naprapatia

Naprapatia

Naprapatia on tuki- ja liikuntaelimistön toimintahäiriöiden tutkimiseen, hoitoon ja ennaltaehkäisyyn erikoistunut hoitomuoto.

Mitä on naprapatia?

Naprapatia on tuki- ja liikuntaelimistön toimintahäiriöiden tutkimiseen, hoitoon ja ennaltaehkäisyyn erikoistunut hoitomuoto. Naprapaatin suorittaman hoidon lähtökohtana on tarkka potilaan sairaushistorian selvittäminen ja kliininen alkututkimus, jonka avulla selvitetään oireiden alkuperä ja tehdään henkilökohtainen hoitosuunnitelma.

Oireiden alkuperä selvitetään arvioimalla nivelten liikkuvuutta ja pehmytkudosten tilaa. Tutkimisessa käytetään erilaisia ortopedisiä, neurologisia (hermoja testaavat) ja vaskulaarisia (verenkiertoa testaavat) testejä. Naprapaatti voi suorittaa mm. kävelyn analysointia, lihastasapainon ja lihasvoimien sekä fyysisen suorituskyvyn mittauksia.

Naprapaatti käyttää vaihtelevia hoitomenetelmiä, kuten erilaisia manipulaatio-, mobilisaatio- ja pehmytkudoskäsittelyitä, erilaisia sähkökipuhoitoja sekä neuvontaa ja ohjausta. Hoitoihin liittyy myös mm. harjoitusterapiaa sen eri muodoissa.

Osana hoitoa käytetään erilaisia lihas- ja jännealueille kohdistuvia sekä hermoston toimintaan vaikuttavia pehmytkudostekniikoita. Esimerkiksi lihasten ns. triggerpisteisiin, lihaskalvoihin ja lihasrunkoon kohdistuvia hieronta- ja painallustekniikoita. Tarkoituksena on parantaa käsiteltävien kudosten verenkiertoa ja aineenvaihduntaa, sekä normalisoida oireisiin liittyviä hermostollisia ärsytystiloja.

Mihin naprapatiaa käytetään?

Tavallisin naprapaatin vastaanotolla hoidettava vaiva on toiminnallinen tuki- ja liikuntaelinvaiva, josta aiheutuvaan kipuun tai muuhun oireeseen tai haittaan voidaan vaikuttaa mekaanisesti sekä oiretta provosoiden että helpottaen. Indikaationa naprapaatin tekemään manipulaatiohoidolle on nivelen tai nivelten liikerajoitus tai muu toimintahäiriö.

Mihin naprapatia auttaa?

Varaa aika naprapatiaan

Mitä naprapaatti tekee?

Naprapaatti ohjaa potilaitaan aktiiviseen elämäntyyliin, johon tarpeen mukaan sisältyy myös vahvistavia, venyttäviä, mobilisoivia ja/tai rentouttavia harjoitteita. Naprapaatti tukee potilaitaan myös muissa tarvittavissa elämäntapamuutoksissa pitempiaikaisten hoitotulosten saavuttamiseksi sekä TULE-sairauksien ennaltaehkäisemiseksi. 

Mikä on naprapaatin koulutus?

Naprapatia on terveydenhuollon ammattitutkinto. Koulutettu naprapaatti on Terveyden-huollon Oikeusturvakeskuksen rekisteröimä ammattihenkilö, joka on suorittanut korkeakoulutasoisen (Doctor of Naprapathy, D.N.) tutkinnon joko Ruotsissa tai Yhdysvalloissa. Suomessa nelivuotinen naprapatian opintolinja käynnistyi vuonna 2000 Kymenlaakson ammattikorkeakoulussa.

Tutustu Fysios Mehiläisen laajaan palveluvalikoimaan

Jätä meille soittopyyntö

Jos et ole varma kenelle asiantuntijalle haluat varata ajan, jätä meille soittopyyntö. Me soitamme sinulle.