Fysioterapiasta apua

Niska jumissa

Niska-hartia seudun kiputilat on yksi yleisimmistä tuki- ja liikuntaelinongelmista. Suomalaisista miehistä 27 % ja naisista 41 % on kokenut niskakipua viimeisen kuukauden aikana. N. 70 %:lla niskakipua esiintyy jossain elämänvaiheessa.

Meille voit aina tulla myös ilman lääkärin lähetettä.

Fysioterapiasta apua niskakipuun

Fysioterapialla hoidamme kipua, vaikutamme toimintakykyyn sekä helpotamme koettua kärsimyksen tunnetta. Terapian menetelmiä ovat ohjaus ja neuvonta, terapeuttinen harjoittelu, manuaalinen ja fysikaalinen terapia sekä apuvälinepalvelut.

Niskakipu
Niska jumissa
Niska-hartiaongelma
Hartiat jumissa

Tutkimus ja suunnitelma

Tutkimme, testaamme ja selvitämme syyt oireisiin ja ongelmiin. Laadimme ennusteen sekä asetamme yhdessä tavoitteet ja ohjelman kuntoutumiselle.

Hoidot ja tulosten seuranta

Lievitämme oireita, jotta kehon aluetta päästään vahvistamaan ja muokkaamaan. Tarkistamme ohjelman viimeistään kolmannen käyntikerran jälkeen, jolla varmistamme kuntoutuksen oikeanlaisen edistymisen.

Harjoittelu kotona tai salilla

Säännöllinen ja itsenäinen kotiharjoittelu tai harjoittelu Fysioksen salilla tuo parhaat tulokset. Jos sinulle tulee kysyttävää, käytössäsi on Fysios®-mobiiliapplikaatio, jonka avulla saat ohjausta juuri silloin, kun haluat.

Mistä niskakipu johtuu?

Lähes kaikki kaularangan rakenteet, kuten esim. nivelet, nivelsiteet ja lihakset voivat olla kivun lähteitä, siksi tarkkaa syytä niskakivuille on vaikea löytää. Samoin kuin alaselkäkivussakin suurin osa niskakivusta on luokiteltavissa ns. epäspesifiksi ongelmaksi, jonka kohdalla vakavat kipua aiheuttavat syyt sekä yläraajan säteilytuntemuksia aiheuttavat niskakivun syyt on suljettu pois. Myös niskan retkahdusvammasta johtuvat vaivat muodostavat oman ongelmaryhmänsä.

Niskakivun alkaminen vähitellen ja oireiden liittyminen tiettyihin asentoihin ja liikkeisiin viittaa yleensä hyvänlaatuiseen mekaanisen kuormituksen aiheuttamaan ongelmaan. Äkillisesti alkavat niskakipuoireet ovat puolestaan merkkejä kaularangan hermojuurten tai kaularangan pikkunivelten ärsytyksestä. Vastaavasti kuin alaselässä, niskan osalta välilevyn pullistuma ja selkäydinkanavan ahtauma ovat yleisimpiä niskaperäisiä yläraajaan tuntopuutoksia sekä lihasvoiman ja reflekseihin heikentymistä aiheuttavia syitä.

Niskakivun riskitekijöitä ovat mm. monet fyysiset kuormitustekijät, ikä, naissukupuoli, aiemmat niskakivut tai muut tuki- ja liikuntaelimistön kivut, ylipaino, tupakointi, vähäinen sosiaalinen tuki, heikko fyysinen suorituskyky, huono ergonomia ja toistotyö.

Mitkä ovat niskakivun oireet?

Niskakivussa kipu tuntuu niskan, kaulan ja/tai hartiaseudun alueella. Muita niskakipuun liittyviä oireita voivat olla niska-hartia- alueen väsymys, jomotus tai jännityksen ja jäykkyyden tunne. Oireet tuntuvat paikallisesti niskassa tai heijastelevat pään ja yläselän alueelle. Kaularangan alueen hermojuurten pinnetiloissa hermoihin kohdistuu painetta, joka aiheuttaa kipua, särkyä, puutumista, pistelyä, tunnottomuutta ja lihasheikkoutta yläraajan alueella. Hermojuurioireissa oirealue ja lihasten heikkoudet riippuu siitä, millä kaularangan tasolla hermopinne esiintyy.

Miten niskakipua voi hoitaa?

Niskakivun paranemisennuste on hyvä. Fysioterapeutin antama ohjaus ja neuvonta ovat keskeinen osa kuntoutusta. Niskakivun syntyyn ja kipua pahentaviin tekijöihin on pyrittävä vaikuttaa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, jotta vältytään ongelman pitkittymiseltä. Fysioterapeutin ohjauksessa selvitetään työ- ja vapaa-ajan kuormitustekijät sekä nukkumisergonomia ja tehdään tarvittavat muutostoimenpiteet kuormitustekijöiden optimoimiseksi. Niskakipupotilasta ohjataan pysymään aktiivisena. Pitkittyneessä niskakivussa niskan ja hartia-alueen lihasten harjoittaminen on tutkitusti vaikuttavaa hoitoa. Harjoittelun tulee olla riittävän pitkäkestoista ja sisältää lihasvoimaa, -kestävyyttä ja liikehallintaa parantavia harjoitteita. 

Akupunktiota ja kaularangan manuaalista käsittelyä voidaan käyttää tukihoitoina kipuoireiden vähenemistä. Passiivisia hoitoja ei tule kuitenkaan tehdä rutiininomaisesti tai toteuttaa yksittäisinä toimenpiteinä. Niskakipupotilas, jolla on säteilytuntemuksia yläraajaan, tarvitsee tiivistä seurantaa. Muuten hoitolinjat ovat samanlaiset kuin paikallisessa niskakivussa. 

Fysioterapeutin hieronnasta voi olla apua niskakipuun, lue lisää tästä. 

Aloita valitsemalla sijaintisi. Valitse sen jälkeen sinulle sopivin asiantuntija ja varaa aika. Voit myös soittaa meille 010 237 700, jos et jostain syystä löydä sopivaa aikaa.

8,35 snt/puh + 6,00 snt/min kotimaan lankaliittymistä ja 8,35 snt/puh + 17,17 snt/min kotimaan matkapuhelimista.

Me soitamme sinulle

Jos haluat kysyä jotain oireeseen liittyen, jätä numerosi tähän ja fysioterapeuttimme soittaa sinulle viimeistään seuraavana arkipäivänä.

Fysioterapiaa niskakipuun

ESPOO Viherlaakso, Leppävaara, Tapiola, Matinkylä - HAILUOTO Hailuoto - HANKO Hanko - HELSINKI Yrjönkatu, Runeberginkatu, TöölöPikku Huopalahti, Pasila, Itäkeskus, Heseva Käpylä, Resiina Itäkeskus - ILMAJOKI Ilmajoki - IMATRA Imatra - JOENSUU Torikatu, Kirkkokatu - KAUNIAINEN Kauniainen - KERAVA Kerava - KOTKA Kotka, Karhula - LAHTI Lahti - LAPPEENRANTA Lauritsala, Sammonlahti, Keskusta - LEMPÄÄLÄ Lempäälä - NOKIA Nokia - OULU Kastelli, Keskusta, Kontinkangas - PORI Eteläkauppatori, Kuparitie - SEINÄJOKI Seinäjoki - TAMMISAARI Tammisaari - TAMPERE Tullintori, Finlayson, Hervanta, Lielahti, Hakametsä, Tesoma, Kauppa-aukio - TURKU Turku - TUUSULA Tuusula - VAASA Raastuvankatu, ABB:n toimipiste - VALKEAKOSKI ValkeakoskiVANTAA Vantaanportti, Tikkurila

Tutustu Fysioksen laajaan palveluvalikoimaan.

Siirry palveluhakuun