OMT-fysioterapia

OMT-fysioterapia

OMT-fysioterapialla hoidetaan tuki- ja liikuntaelinten ongelmia sekä sairauksia.

Mitä on OMT-fysioterapia

OMT-fysioterapia eli Ortopedinen Manuaalinen Terapia (OMT) on fysioterapian erikoisala, jossa keskitytään ihmisen fyysisen toimintakyvyn arviointiin, hermo, lihas- ja nivelrakenteiden tutkimiseen ja terapiaan sekä toimintahäiriöiden ennaltaehkäisyyn. OMT-fysioterapialla hoidetaan tuki- ja liikuntaelinten (TULE) ongelmia sekä sairauksia.

OMT-fysioterapian tärkeä perusta on tarkka tutkiminen ja sen pohjalta kliininen päättely. Terapiamuotoina käytetään mm. erilaisia manuaalisia tekniikoita ja terapeuttista harjoittelua. Asianmukainen ohjaus ja omatoiminen harjoittelu mahdollistavat tavoitteellisen tuki- ja liikuntaelin ongelmien hoidon ja ennaltaehkäisyn. Lisäksi tutkimisessa ja fysioterapiassa huomioidaan jokaisen yksilölliset psykososiaaliset ja ympäristötekijät.

Ortopedisen manuaalisen terapian jatkuvaan arviointiin ja kehittämiseen käytetään uusinta tieteellistä tietoa ja vahvaa kliinistä näyttöä.

OMT-fysioterapian menetelmiä

OMT fysioterapiassa käytetään erilaisia fysioterapeutin suorittamia manuaalisia käsittelyitä, tarvittaessa manipulaatiota, ja fysioterapeutin ohjaamia aktiivisia harjoitteita nivelistön liikkuvuuden lisäämiseksi tai parantumiseksi. Fysioterapiassa käytetään tarpeen mukaan apuna teippausta, tukikauluria tai tukivyötä, jotta voidaan paremmin tehdä harjoitteita kehittämään hallintaa ja lihastukea. Hermokudoksen ärsytystä voidaan myös lievittää erilaisin käsittelyin sekä harjoittein.

Tässä esimerkkejä menetelmistä:

Mihin OMT-fysioterapia auttaa?

OMT-fysioterapeutit hoitavat ja helpottavat monipuolisin toimenpitein erilaisia vaivoja ja kiputiloja niin akuutteja kuin kroonisia. Kipu on tavallisin syy hakeutua fysioterapiaan ja samoin myös OMT-fysioterapiaan. Esim. selkäkivut, niskakivut, leukanivelongelmat, päänsärky, hermokivut, raajojen ja selkärangan nivelten toimintahäiriöt ja huimaus.

Monenlaiset tule-elimistön toimintahäiriöt ovat usein myös syynä hakeutua OMT-fysioterapiaan. OMT-fysioterapeuteilla on osaamista laaja-alaisesti tule-ongelmista johtuviin kipuihin ja toimintahäiriöihin. Heillä on osaamista mm. purentaelinten ongelmien, päänsäryn ja huimauksen hoitamiseen.

Kroonisen kivun hoitamiseen voidaan usein vaikuttaa OMT-fysioterapian keinoin. Tärkeää on myös ohjata kuntoutujalle keinoja, joilla selvitä paremmin jatkossa vaivojensa kanssa. Monesti kuntoutuja on kiertänyt jo monella vastaanotolla eri alojen ammattilaisilla ja tilanne on pitkittynyt. Tällöin perusteellisella haastattelulla ja kliinisellä tutkimuksella sekä päättelyllä päästään eteenpäin.

Varaa aika OMT-fysioterapiaan

OMT-koulutuksesta ja kriteereistä

OMT-koulutukseen voi hakeutua, kun on Valviran hyväksymä fysioterapeutin tai lääkärin tutkinto ja vuoden käytännön työkokemus kokopäiväisenä tuki- ja liikuntaelin potilaiden parissa pääsykokeisiin mennessä. Pääsykokeet järjestetään joka toinen vuosi. Lisäksi hakijalla tulee olla suoritettuna SOMTY:n Selkärangan manuaalisen ja hoidon peruskurssi (C1/C2-kurssi) pääsykokeisiin mennessä.

OMT-erikoistumiskoulutus kestää 2,5 vuotta ja se toteutetaan SOMTY:n (Suomen Ortopedisen Manuaalisen Terapian Yhdistys ry) valvomissa koulutusyksiköissä ja hoitolaitoksissa monimuotokoulutuksena. Koulutuksen suoritettuaan fysioterapeutti voi liittää lyhenteen OMT ammattitutkintonimikkeeseen seuraavasti: Fysioterapeutti OMT tai OMT-fysioterapeutti. Myös lääkäri voi liittää ammattitutkintonimikkeensä loppuun lyhenteen OMT.

Miten valita oikea OMT-fysioterapeutti?

OMT-koulutus antaa hyvin monipuolisen koulutuksen ja osaamisen tule-ongelmien tutkimiseen, kliiniseen päättelyyn ja sen jälkeen tarpeen mukaan manuaaliseen käsittelyyn ja harjoitteluun tai tilanteen mukaan vain toiseen näistä. OMT-fysioterapeutit pitävät yllä ammattitaitoaan ja ehkä lisäksi vielä paneutuvat jollekin tietylle erityisalueelle: kipu, niskan- ja pään ongelmat, alaraajojen ongelmat. OMT-fysioterapeutit ovat esittelyissään niistä kertoneet sivuillamme.

Varaa aika OMT-fysioterapiaan

Tutustu Fysios Mehiläisen laajaan palveluvalikoimaan

Jätä meille soittopyyntö

Jos et ole varma kenelle asiantuntijalle haluat varata ajan, jätä meille soittopyyntö. Me soitamme sinulle.