Äitiysfysioterapia - raskauden aikana tai synnytyksen jälkeen

Fysioterapiasta apua raskausaikaan ja synnytyksen jälkeen

​Raskaus ja synnytys vaikuttavat naisen kehoon monin eri tavoin. Sekä hormonaaliset syyt että muuttunut kehon asento ja kudosten rasitus voivat raskausaikana aiheuttaa erilaisia tuki- ja liikuntaelimistön oireita sekä lantionpohjan toiminnan häiriöitä. Tyypillisiä raskausajan pulmia ovat raajojen puutumisoireet, selän ja lantion kiputilat ja virtsanpidätyksen ongelmat. Vaikka raskaus altistaa tietyille oireille, ei se kuitenkaan tarkoita, etteikö ongelmia voisi hoitaa tuloksellisesti myös odotusaikana.

Vatsalihasten erkauma

Äitiysfysioterapia

Äitiysfysioterapialla pyritään ennaltaehkäisemään sekä kuntouttamaan raskausaikana ja synnytyksen jälkeen ilmeneviä oireita ja kehon toimintahäiriöitä. Äitiysfysioterapian tavoitteena on edistää äidin ja tätä kautta myös vauvan hyvinvointia ja terveyttä monipuolisesti fysioterapian eri keinoja hyödyntämällä. 

Äitiysfysioterapeutin vastaanotolle on tärkeää hakeutua tarvittaessa jo raskausaikana, jotta oireita voidaan hoitaa jo ennen synnytystä ja edesauttaa niin äidin hyvinvointia raskausaikana kuin itse synnytyksen sujumista. Lisäksi raskauden aikana tehdyllä fysioterapialla voidaan edistää synnytyksen jälkeistä palautumista sekä ennaltaehkäistä monia synnytyksen jälkeisiä vaivoja, kuten esimerkiksi suorienvatsalihasten erkaumaa. 

Raskauden ja synnytyksen aikana tapahtuvien kehon muutostilojen aiheuttamia vaivoja voidaan hoitaa ja kuntouttaa vielä synnytyksen jälkeen. Samalla edistetään kehon palautumista pitkästä raskaus ajasta ja synnytyksestä sekä lisätään äidin hyvinvointia ja jaksamista arjessa. Usein kuulee sanottavan, että virtsankarkailu on synnyttäneille naisille ihan normaalia, mutta se on useimmiten täysin hoidettavissa. 

Raskausajan sekä synnytyksen aiheuttamia tuki- ja liikuntaelimistön vaivoja voidaan kuntouttaa vielä vuosia raskauden ja synnytyksen jälkeen, joten äitiysfysioterapeutin vastaanotolle hakeutumiselle ei ole ns. parasta ennen -päiväystä.

Äitiysfysioterapia on kokonaisvaltaista hoitoa ja äitiysfysioterapeutilta saat apua muun muassa seuraavissa asioissa:

- Raskausajan ja synnytyksen jälkeiset selkävaivat
- Lantion alueen kivut, liitoskivut
- Raajojen puutumisoireet
- Pidätysvaikeudet tai muut lantionpohjan toimintahäiriöt
- Suorien vatsalihasten erkauman kuntoutus
- Arpien hoito, esim. sektio- tai episiotomia-arvet
- Synnytykseen valmistautuminen

Meille voit aina tulla ilman lääkärin lähetettä.


Lue lisää lantiopohjan fysioterapiasta

Tietoa suorien vatsalihasten erkaumasta


* Suorien vatsalihasten erkaantumiseen vaikuttavat raskauden aikaiset hormonaaliset muutokset ja kasvavan kohdun aiheuttama mekaaninen rasitus vatsanseinämään.
* Jo raskaudenaikaisella erityisellä vatsalihasharjoittelulla voidaan ehkäistä pitkien vatsalihasten erkaantumista.
* Tutkimusten mukaan lähes kaikilla raskaanaolevilla naisilla vatsalihasten erkaantuminen tapahtuu viimeistään viimeisellä raskauskolmanneksella 35. raskausviikkoon mennessä. Kun synnytyksestä on kulunut 5-7 viikkoa, yhä noin 40 prosentilla äideistä suorat vatsalihakset ovat erkaantuneet.
* Suurin erkaantuman kaventuminen tapahtuu kahden ensimmäisen kuukauden aikana synnytyksestä. Jos erkaantumaa ilmenee vielä tämän jälkeen, tutkimusten mukaan kuntouttavalle harjoitusohjelmalle on tarvetta.

Kysy lisää äitiysfysioterapiaan erikoistuneilta fysioterapeuteiltamme

Aloita valitsemalla sijaintisi. Valitse sen jälkeen sinulle sopivin asiantuntija ja varaa aika. Voit myös soittaa meille 010 237 700, jos et jostain syystä löydä sopivaa aikaa.

8,35 snt/puh + 6,00 snt/min kotimaan lankaliittymistä ja 8,35 snt/puh + 17,17 snt/min kotimaan matkapuhelimista.

Me soitamme sinulle

Jos haluat kysyä jotain oireeseen liittyen tai haluat apua ajanvarauksessa, jätä numerosi tähän ja fysioterapeuttimme soittaa sinulle viimeistään seuraavana arkipäivänä.

Varaa aika

HELSINKI KamppiPikku Huopalahti - JOENSUU Torikatu - KOTKA Kotka - LAHTI Lahti - LAPPEENRANTA Lauritsala, Sammonlahti, Keskusta - OULU Kontinkangas - PORI Eteläkauppatori, Kuparitie - SEINÄJOKI Seinäjoki - TAMMISAARI Tammisaari - TAMPERE Tullintori - VAASA Raastuvankatu 

Tutustu Fysioksen laajaan palveluvalikoimaan.

Siirry palveluhakuun