1Ensimmäinen käynti: Tutkimus, ennuste ja suunnitelma
Tutkimme, testaamme ja selvitämme syyt oireisiin ja arvioimme toimintakykyä. Asetamme yhdessä tavoitteet ja laadimme ennusteen sekä suunnitelman ongelman ratkaisemiseksi.
2Jatkokäynnit: Hoidot ja tulosten seuranta
Lievitämme oireita, kipua, turvotusta, jotta päästään harjoittelemaan.
3Kotona tai salilla: Säännöllinen harjoittelu
Ohjaus ja neuvonta ovat keskeinen osa fysioterapiaa.
4Valmentavat käynnit: Ylläpitävä harjoittelu
Kun oireet helpottuvat, tarkistamme hoito- ja harjoitusohjeet. Annamme ohjausta ja tukea harjoitteluun ja tarpeen mukaan jatkamme fysioterapiahoitoja.
5Seurantakäynnit ja vuositarkastus: Tulosten varmistaminen
Tarkastuskäynneillä varmistamme, että saavutetut tulokset ovat säilyneet. Samalla päivitämme harjoitteluohjeet
Raskausaikana nainen kokee monia muutoksia niin fyysisesti kuin psyykkisestikin. Raskaushieronta on hierontamuoto, joka on kehitetty varta vasten raskaana oleville ja synnyttäneille äideille. Raskaushieronnasta käytetään myös termejä äitiyshieronta ja raskausajan hieronta.
Kenelle raskaushieronta sopii?
Raskaushieronta sopii kaikille odottaville äideille ja sitä voidaan toteuttaa turvallisesti koko raskauden läpi. Se on sopiva hoitomuoto myös vastasynnyttäneille helpottamaan vauva-arjessa tulevia kireyksiä sekä rentouttamaan tuoretta äitiä.
Mihin raskaushieronta auttaa?
Raskaushieronnalla voidaan hoitaa koko kehoa ja se rentouttaa niin kehoa kuin mieltäkin. Raskauden edetessä kehon painopiste muuttuu, ja erityisesti lantio ja selkä ovat kovalla koetuksella.
Raskausajan hieronnasta onkin apua selkä- ja niskakipuihin sekä mm. turvotukseen, lihaskipuihin ja erilaisiin liitoskipuihin. Lisäksi se auttaa ennaltaehkäisemään raskausajan kipuja sekä lievittämään stressiä ja rentoutumaan.
Hieronnassa huomioidaan niin odottava äiti kuin kohdussa oleva vauvakin. Vauvalle paras kasvualusta on hyvinvoiva ja rentoutunut äiti.
Miten raskaushieronta eroaa klassisesta hieronnasta?
Raskaushieronnassa otetaan aina huomioon se missä vaiheessa raskaus on sekä millaisia muutoksia raskaus on tuonut kehoon. Fysioksessa raskaushieronta toteutetaan pääsääntöisesti kylkimakuulla, jolloin hieronnan puolessa välissä vaihdetaan kyljeltä toiselle. Äidin asentoa tuetaan hieronnan aikana tyynyillä ja hieronnassa otetaan huomioon hänen toiveensa, tarpeensa ja tuntemuksensa.
Fysioksessa hieronnan toteuttaa aina joko äitiysfysioterapeutti tai raskaushieronnan erikoistumiskoulutuksen saanut hieroja. Takaamme äidille rentouttavan oman hetken, ja halutessaan hän voi myös keskustella mieltä askarruttavista asioista ammattilaistemme kanssa.
Fysioterapia raskauden aikana ja synnytyksen jälkeen
Raskaus ja synnytys vaikuttavat naisen kehoon monin eri tavoin. Sekä hormonaaliset syyt että muuttunut kehon asento ja kudosten rasitus voivat raskausaikana aiheuttaa erilaisia tuki- ja liikuntaelimistön oireita sekä lantionpohjan toimintahäiriöitä. Äitiysfysioterapiaan voi tulla jo raskausaikana. Meiltä saa myös vauvahierontaa.