
Mitä on ratsastusterapia?
Ratsastusterapia on kuntoutusta, joka toteutuu tallilla yhdessä ratsastusterapeutin ja terapiahevosen kanssa. Ratsastusterapia on kokonaisvaltainen terapiamuoto, joka kuntouttaa niin fyysisesti, psyykkisesti, sosiaalisesti kuin kognitiivisesti. Ratsastusterapia toteutuu tallilla yhdessä terapiahevosen kanssa.
Kenelle ratsastusterapia sopii?
Ratsastusterapia sopii sekä lapsille että aikuisille. Aiempaa kokemusta hevosista ei tarvita. Ratsastusterapian aikana toimitaan hevosten kanssa maastakäsin sekä ratsastaen. Myös talliympäristö tarjoaa hyvät puitteet monipuoliselle harjoittelemiselle.
Ratsastusterapian tavoitteet
Ratsastusterapian tavoitteet määräytyvät asiakkaan tarpeiden mukaan. Tavoitteena on asiakkaan toimintakyvyn vahvistaminen niin, että arki helpottuu kokonaisvaltaisesti.
Ratsastusterapiassa voidaan paneutua esimerkiksi:
- motoriikan vahvistamiseen
- toiminnan ohjailun harjoitteluun
- tarkkaavuuden säätelyn haasteisiin
Kuntoutukseen motivoituminen on usein helpompaa hevosen kanssa ja itsetunto vahvistuu toiminnan ohessa.
Mitä ratsastusterapiassa tapahtuu?
Ratsastusterapiassa asiakas saa ratsastusterapeutin ja terapiahevosen yhdessä toteuttamaa kuntoutusta, johon asiakas osallistuu myös itse aktiivisesti. Terapiahevosen kanssa toimitaan sekä maastakäsin että ratsastaen.
Terapiahevosen liike vaikuttaa asiakkaaseen tunto-, tasapaino- ja liikeaistijärjestelmien kautta. Tämä auttaa hahmottamaan omaa kehoa paremmin. Terapiahevosen liikkeellä on myös rentouttava vaikutus. Talliympäristö tarjoaa myös erilaisia haju-, näkö- ja kuuloaistikokemuksia.
Miten ratsastusterapia etenee?
Ratsastusterapiaan voidaan antaa suositus kuntoutussuunnitelman teon yhteydessä. Toteutuneen terapiajakson jälkeen lähettävän tahon luona toteutuu seuranta-arviointi, jossa tavoitteiden saavuttamista arvioidaan ja päätetään kuntoutuksen jatkosta.
Miten ratsastusterapiaan pääsee?
Ratsastusterapiaan voi tulla joko maksusitoumuksella tai itse maksaen. Ratsastusterapiaan myöntää maksusitoumuksia yleisimmin Kela. Alueesta riippuen maksajina voivat toimia myös sairaanhoitopiirit, erityissairaanhoito, perusterveydenhuolto sekä vakuutusyhtiöt.
Ratsastusterapiaan voi tulla myös ilman maksusitoumusta itse maksaen. Tällöin ei tarvita voimassa olevaa kuntoutussuunnitelmaa terapian toteuttamiselle.
Mikä on ratsastusterapeutin koulutus?
Ratsastusterapeutin (Ratsastusterapeutti-SRT®) pohjakoulutuksena on AMK -tason tutkinto (210 op) sosiaali- tai terveydenhuollon alalta, vähintään kahden vuoden työkokemus sekä ratsastusterapeutin erikoistumisopinnot (52 op) suoritettuna. Lisäksi ratsastuterapeutilla tulee olla vankka hevosalan osaaminen. Kelan vaativaa lääkinnällistä kuntoutusta voivat toteuttaa pohjakoulutukseltaan fysioterapeutit ja toimintaterapeutit.
Tämän sivun sisältöä on ollut luomassa ratsastusterapeutti sekä toimintaterapeutti Jaana Mikkonen.
Ammattitaitoista ratsastusterapiaa Fysios Mehiläisessä
Fysios Mehiläinen tarjoaa ratsastusterapiaa Vantaalla Fysios Mehiläinen Vantaa Tikkurilassa sekä Ilmajoella Fysios Mehiläinen Ilmajoki Asematiellä.
Katso ohjeet, kuinka hakeutua Kelan vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen ratsastusterapiaan.
Fysios Mehiläinen kuntoutusneuvonta
Tarvitsetko kuntoutusneuvontaa tai apua hakeutumisessa KELAn vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen asiakkaaksi Fysios Mehiläiseen? Numerossa 010 237 7077 sinua auttavat Kuntoutuksen ohjaaja AMK Eelis Nuuttila ja Nelli Raunio sekä Fysios Mehiläisen kuntoutustiimi.
Soita kuntoutusneuvontaan 010 237 7077.
Ratsastusterapiaa Fysioksella
Tarvitsetko kuntoutusneuvontaa tai apua hakeutumisessa kuntoutukseen?
Kysy – me soitamme sinulle
Jos haluat kysyä jotain palveluun liittyen tai haluat apua ajanvarauksessa, jätä numerosi tähän ja soitamme sinulle.