Alaraajan ongelmiin

Yksilölliset tukipohjalliset

Meille voit aina tulla ilman lääkärin lähetettä.

Tukipohjallisista apua jalan ongelmiin

Alaraajafysioterapiassa tarkan ja yksilöllisen tutkimuksen perusteella laaditaan henkilökohtainen harjoitusohjelma ja ohjataan sopivat kotiharjoitteet. Samalla annetaan opastusta sopivista kengistä ja oikeanlaisesta kävely- tai juoksutekniikasta sekä tarvittaessa valmistetaan yksilölliset tukipohjalliset. Käytössämme on monipuolinen valikoima laadukkaita tukipohjallisia.

Alaraajafysioterapia Jalkaterapia

Yksilöllisiä tukipohjallisia käytetään tarvittaessa osana fysio- ja jalkaterapiaa. Tukipohjalliset tehdään usein tukemaan jalan rakennetta tai ohjaamaan jalan toimintaa ja kuormittumista, mutta niitä voidaan käyttää myös osana kivunhoitoa. Joskus tukipohjallisten käyttö voi olla tarpeen vain tilapäisesti harjoittamisen tukena. Varpaiden alueen ongelmissa voidaan käyttää yksilöllistä silikoniortoosia.

Tukipohjallisten tehtävänä on:

  • - korjata toiminnallisuutta sekä jalan virheasentoja
  • - tasapainottaa alaraajaa ja koko vartaloa
  • - aktivoida jalkaterän toimivuutta
  • - vähentää rasitusta sekä kipu- ja väsymystiloja.


Jalan toiminnan muuttaminen, esim. ylipronaation korjaaminen, ei onnistu pelkästään tukipohjallisen avulla. On ratkaisevan tärkeää aina selvittää mitkä tekijät aiheuttavat jalkaan ylipronaation. Kuntoutuksen tulee kohdistua ensisijaisesti syiden korjaamiseen.

Oireettomissa jaloissa on syytä tarkoin harkita voidaanko tukipohjallisella saavuttaa mitään hyötyä. Esimerkiksi lasten kohdalla jalkojen matalakaarisuus kuuluu normaaleihin kehitysvaiheisiin. Aikuisten kohdalla on tärkeämpää arvioida onko jalassa normaalin toiminnan edellytykset, mitä voidaan tukea esimerkiksi harjoitteilla.

Tukipohjalliset valmistetaan aina tarkan tutkimisen perusteella. Tutkimuksen aikana testataan mm. lihas-, nivel- ja hermokudosten liikkuvuutta. Samalla määritellään myös mahdolliset luisten rakenteiden poikkeavuudet ja testataan alaraajan linjausta toiminnallisilla testeillä. Saatua tietoa verrataan kävelystä ja seisoma-asennosta saatavaan tietoon, jolloin saadaan kokonaisnäkemys alaraajojen ja koko vartalon toiminnasta. Pohjallisissa käytettävät materiaalit valitaan yksilöllisesti jokaiselle asiakkaalle jalan rakenteen, toiminnan ja oireen mukaan käytössä olevat jalkineet huomioiden.


Milloin tukipohjalliset?

Yksilöllisten tukipohjallisten hankintaa kannattaa miettiä jos, sinulla on:

- "luupiikki" (plantaarifaskiitti)

- korkeakaarinen jalka (pes cavus)

- jalan etuosan kiputiloja (metatarsalgia)

- reuma

- diabetes


Alkuhaastattelu

Tutkimus aloitetaan haastattelulla, jossa selvitetään toimintakyvyn rajoituksiin liittyviä oireita sekä yleisellä tasolla mm. liikuntatottumuksia.

Askeltutkimus

Terapeuttimme tekee perusteellisen askeltutkimuksen, jossa selvitetään ongelman syyn.

Hoito ja tulosten seuranta

Haastattelun ja tutkimuksen pohjalta terapeutti laatii jatkohoito-ohjeet sekä valmistamme tarpeen mukaan yksilölliset tukipohjalliset.

Tukipohjalliset alaraajaongelmiin

Lisätietoa askeltutkimuksesta, alaraajojen ongelmista, yksilöllisistä tukipohjallisista sekä alaraajojen fysioterapiasta saat fysioterapeutilta tai jalkaterapeutilta.

Alaraajafysioterapia

Me soitamme sinulle

Jos haluat kysyä jotain oireeseen liittyen tai haluat apua ajanvarauksessa, jätä numerosi tähän ja soitamme sinulle viimeistään seuraavana arkipäivänä.

Toimipisteemme löydät täältä.

Tutustu myös Fysioksen laajaan palveluvalikoimaan

Siirry palveluhakuun