Alaraajan ongelmiin

Yksilölliset tukipohjalliset

Meille voit aina tulla ilman lääkärin lähetettä.

Tukipohjallisista apua jalan ongelmiin

Alaraajojen ongelmat ilmenevät usein kipuina tai väsymyksenä jaloissa ja myös muualla vartalossa, esim. selässä. Ongelmiin saa helpotusta yksilöllisillä tukipohjallisilla, aktiivisella harjoittelulla ja oikealla jalkinevalinnalla. Alaraajafysioterapiassa tarkan ja yksilöllisen tutkimuksen perusteella laaditaan henkilökohtainen harjoitusohjelma ja ohjataan sopivat kotiharjoitteet. Samalla annetaan opastusta sopivista kengistä ja oikeanlaisesta kävely- tai juoksutekniikasta sekä tarvittaessa valmistetaan yksilölliset tukipohjalliset. Käytössämme on monipuolinen valikoima laadukkaita tukipohjallisia.

Alaraajafysioterapia Jalkaterapia

Milloin tukipohjalliset?

Yksilöllisiä tukipohjallisia käytetään tarvittaessa osana fysio- ja jalkaterapiaa. Tukipohjalliset tehdään usein tukemaan jalan rakennetta tai ohjaamaan jalan toimintaa ja kuormittumista, mutta niitä voidaan käyttää myös osana kivunhoitoa. Joskus tukipohjallisten käyttö voi olla tarpeen vain tilapäisesti harjoittamisen tukena. Varpaiden alueen ongelmissa voidaan käyttää yksilöllistä silikoniortoosia.

Tukipohjallisten tehtävänä on:

  • - korjata toiminnallisuutta sekä jalan virheasentoja
  • - tasapainottaa alaraajaa ja koko vartaloa
  • - aktivoida jalkaterän toimivuutta
  • - vähentää rasitusta sekä kipu- ja väsymystiloja.


Jalan toiminnan muuttaminen, esim. ylipronaation korjaaminen, ei onnistu pelkästään tukipohjallisen avulla. On ratkaisevan tärkeää aina selvittää mitkä tekijät aiheuttavat jalkaan ylipronaation. Kuntoutuksen tulee kohdistua ensisijaisesti syiden korjaamiseen.

Oireettomissa jaloissa on syytä tarkoin harkita voidaanko tukipohjallisella saavuttaa mitään hyötyä. Esimerkiksi lasten kohdalla jalkojen matalakaarisuus kuuluu normaaleihin kehitysvaiheisiin. Aikuisten kohdalla on tärkeämpää arvioida onko jalassa normaalin toiminnan edellytykset, mitä voidaan tukea esimerkiksi harjoitteilla.

Tukipohjalliset valmistetaan aina tarkan tutkimisen perusteella. Tutkimuksen aikana testataan mm. lihas-, nivel- ja hermokudosten liikkuvuutta. Samalla määritellään myös mahdolliset luisten rakenteiden poikkeavuudet ja testataan alaraajan linjausta toiminnallisilla testeillä. Saatua tietoa verrataan kävelystä ja seisoma-asennosta saatavaan tietoon, jolloin saadaan kokonaisnäkemys alaraajojen ja koko vartalon toiminnasta.

Pohjallisissa käytettävät materiaalit valitaan yksilöllisesti jokaiselle asiakkaalle jalan rakenteen, toiminnan ja oireen mukaan käytössä olevat jalkineet huomioiden.

Yksilöllisten tukipohjallisten hankintaa kannattaa miettiä jos, sinulla on:

Alkuhaastattelu

Tutkimus aloitetaan haastattelulla, jossa selvitetään toimintakyvyn rajoituksiin liittyviä oireita sekä yleisellä tasolla mm. liikuntatottumuksia.

Askeltutkimus

Terapeuttimme tekee perusteellisen askeltutkimuksen, jossa selvitetään ongelman syyn.

Hoito ja tulosten seuranta

Haastattelun ja tutkimuksen pohjalta terapeutti laatii jatkohoito-ohjeet sekä valmistamme tarpeen mukaan yksilölliset tukipohjalliset.

Mistä saa tukipohjalliset?

Tukipohjallisia saa asiaan perehtyneen alaraaja-asiantuntijan vastaanotolta. Alaraajafysioterapiassa tai jalkaterapiassa tehdään asiakkaalle alaraajojen tutkimus, jonka perusteella edetään yksilöllisesti. Pohjalliset tehdään asiakkaalle joko muotin avulla tai muotoillen pohjallinen suoraan asiakkaan jalkaan.

Yksilöllisten tukipohjallisten valmistaminen

Yksilöllisten tukipohjallisten valmistus alkaa aina kattavalla alaraajatutkimuksella. Tutkimuksen aikana testataan mm. lihas-, nivel- ja hermokudosten liikkuvuutta. Samalla määritellään myös mahdolliset luisten rakenteiden poikkeavuudet ja testataan alaraajan linjausta toiminnallisilla testeillä. Saatua tietoa verrataan kävelystä ja seisoma-asennosta saatavaan tietoon, jolloin saadaan kokonaisnäkemys alaraajojen ja koko vartalon toiminnasta.

Muotinotto on helppo ja nopea toimenpide. Lämmitetty tukipohjallis-aihio asetetaan yksi kerrallaan muotinottotyynyille, jonka jälkeen asiakas astuu niiden päälle. Fysioterapeutti ohjaa jalan neutraaliin asentoon ja asiakas seisoo aihioiden päällä n. 20–30 sekuntia, jolloin ne jähmettyvät yksilölliseen muotoonsa.

Jotta tukipohjalliset todella korjaisivat alaraajojen toimintaa, lisätään muottiin kiilakasetti alaraajatutkimuksen perusteella saatujen tietojen mukaan. Näin saadaan valmistettua asiakkaalle sopiva ja yksilöllinen tukipohjallinen. Pohjallisten toimivuus ja sopivuus tarkastetaan asiakkaan kanssa kontrollikäynnin yhteydessä, jolloin pohjallisiin voidaan tarvittaessa tehdä vielä lopulliset hienosäädöt.

Tukipohjalliset alaraajaongelmiin

Lisätietoa askeltutkimuksesta, alaraajojen ongelmista, yksilöllisistä tukipohjallisista sekä alaraajojen fysioterapiasta saat fysioterapeutilta tai jalkaterapeutilta.

Lue lisää alaraajafysioterapiasta

BLOGI: Yksilölliset pohjalliset - yksilöllistä apua jalan kipuihin

Yksilöllisiä pohjallisia voidaan käyttää vähentämään jalkojen kipuja, tasaamaan jalkaan kohdistuvaa painetta sekä lisäämään jalkineen käyttömukavuutta.

Alaraajafysioterapiassa tai jalkaterapiassa tehdään asiakkaalle alaraajojen tutkimus, jonka perusteella edetään yksilöllisesti. Esimerkiksi kävelyn ja juoksun analysointi on tärkeässä roolissa sekä yksilöllisen harjoitusohjelman laatimisessa että pohjallistarpeen arvioinnissa. Lisäksi terapeutti voi antaa ohjausta jalkineiden valintaan.

Lue Fysioksen blogista alaraajafysioterapiaan erikoistuneen fysioterapeuttimme Antti Mässelin kattava blogikirjoitus yksilöllisistä pohjallisista ja mihin niitä voidaan käyttää.

Lue lisää blogista

Me soitamme sinulle

Jos haluat kysyä jotain oireeseen liittyen tai haluat apua ajanvarauksessa, jätä numerosi tähän ja soitamme sinulle viimeistään seuraavana arkipäivänä.

Toimipisteemme löydät täältä.

Tutustu myös Fysioksen laajaan palveluvalikoimaan

Siirry palveluhakuun