Urheiluhieronta

Urheiluhieronta

Katso vapaat ajat ja varaa oma aikasi nyt!

Mitä urheiluhieronta on?

Urheiluhieronta on pehmytkudoskäsittelyä, jossa käytetään monipuolisesti erilaisia hierontatekniikoita. Hieronnassa keskitytään lihasten käsittelyyn, mahdollisten kipujen sekä kiputilojen helpottamiseen ja kehon rentouttamiseen. Hieronta voi olla myös osa aktiivista kuntoutusta.

Urheiluhierontaan erikoistunut koulutettu hieroja ottaa huomioon urheilijan sen hetkisen kisa- ja/tai harjoituskauden vaatimukset ja tätä kautta huomioi urheilijan kehon tarpeet. Hierontaotteet sekä -tekniikka toteutetaan aina asiakasta kuunnellen, yksilöidysti asiakkaan tarpeiden mukaan, joten urheiluhierontaan tullessa ei tarvitse olla kilpa- tai aktiiviurheilija. Urheiluhieronta voi olla myös rentouttava hetki kiireisen arjen keskellä.

Mitä eroa on klassisella ja urheiluhieronnalla?

Karkeasti jaoteltuna klassinen hieronta ja urheiluhieronta erotellaan tekniikan ja tarpeen mukaan. Klassisen hieronnan perusteena on sively-käsittely, joka toteutetaan tietyn hierontakaavan mukaisesti. Urheiluhierontaa painottavissa koulutuksissa käydään läpi paljon erilaisia tekniikoita, kuten:

  • sively
  • hankaus
  • poikittais-, pitkittäis- ja painallushieronta
  • pyyhkeen avulla tehtävät hankaukset ja ravistelut

Urheiluhierojan koulutuksissa keskitytään myös urheilijan kilpa- ja harjoittelurytmiin, palautumiseen ja lihashuoltoon. Urheiluhierojan tulee ottaa huomioon koko harjoittelun kokonaiskuormittavuus, mutta myös yksittäisten harjoitusten kuormittavuus ja tästä palautuminen.

Kenelle urheiluhieronta sopii?

Urheiluhieronta sopii pääsääntöisesti kaikille iästä riippumatta. Kuten muissakin manuaaliterapioissa, käsittely toteutetaan asiakkaan tarpeiden ja kunnon mukaan.

Hierojan tulee tehdä alkuhaastattelu ja -tutkimus arvioidakseen terapian kontraindikaatiot eli vasta-aiheet. Vasta-aiheilla tarkoitetaan jotain hoitoa estävää syytä, kuten infektiot ja flunssa. Vasta-aiheina alueellisesti ovat myös tuoreet vammat, kuten luunmurtumat sekä lihas- ja jännerepeämät. Jokainen hieronta tulee suunnitella asiakasta kuunnellen, asiakkaan oireiden ja peruskunnon mukaan.

Asiakas voi olla rohkeasti yhteydessä suoraan terapeuttiin, jos hieronnan tai hoidon sopivuus oman vaivan tai ongelman kohdalla mietityttää.

Varaa aika urheiluhierontaan

Mihin urheiluhieronta auttaa?

Hieronnan vaikutukset ovat yksilöllisiä, mutta monet kokevat saavansa apua kehon erilaisiin kipu- ja jännitystiloihin.

Yleisiä syitä tulla hierojan vastaanotolle on mm.

Osa hieronta-asiakkaista kokee saavansa helpotusta stressin lievittämiseen, nukahtamiseen ja rentoutumiseen. Myös raskaana ollessa hieronta voi helpottaa lantion alueen liitoskipuja tai imetyksen aikana yläselän jännitystä. Urheiluhierojan tekniikkapankki lihasten käsittelyn suhteen on yleensä laaja ja näin ollen on toteutettavissa monipuolisesti erilaisiin tuki-ja liikuntaelinvaivoihin.

Mitä vaikutuksia urheiluhieronnalla on harjoitteluun?

Urheiluhieronta voi olla osa urheilijan palautumista ja lihashuoltoa treeni- ja kisakaudella. Tällöin on oleellista miettiä myös rytmitys eli milloin ja miten hieronnan toteuttaa.

Hierojan tulisi ottaa huomioon hierontatekniikoiden vaikutus urheilijan kehoon ja mahdollinen palautuminen hieronnasta. Esimerkkinä hieronnan yksi tekniikoista on erilaiset ravistelut, jotka toimivat hyvin rentouttamaan kudosta urheilusuoritusten välissä, ilman mekaanista rasitusta, palauttavana käsittelynä.

Mitä urheiluhieronnassa tapahtuu?

Urheiluhieronta alkaa alkuhaastattelulla, jossa kartoitetaan asiakkaan tulosyy ja oireet. Hieronta toteutetaan aina yksilöllisesti ja asiakkaan toiveita kuunnellen.

Hieronnan kesto riippuu hierottavasta alueesta tai oireista. Isomman lihasalueen käsittelyyn on yleensä hyvä varata pidempi aika, esim. koko selän ja niskan alueen hierontaan on hyvä varata aikaa tunti.

Useimmat hierojat tarjoavat 30, 45, 60 sekä 90 minuutin hoitoaikoja, joiden aikana tehdään alkukartoitus, hoito sekä annetaan mahdollisesti kotiharjoitteita tai ohjeita arkeen. Tärkeää on myös huomioida muut kehon hyvinvointia tukevat tekijät, kuten uni, ravinto ja lepo.

Jokainen keho on yksilöllinen ja jokaisen oire on erilainen; tästä syystä myös hieronnan tarpeen tiheys vaihtelee asiakkaasta riippuen. Joillekin toimii säännöllinen hoitotiheys esimerkiksi kerran kuussa, toisille taas tietyin väliajoin tehtävät hoitojaksot. 

Urheiluhierojalle tullaan yleensä itse maksavana asiakkaana. Hoidon tavoitteet sovitaan yhdessä asiakkaan kanssa.

Missä urheiluhieronta toteutuu?

Urheiluhieronnan voi toteuttaa vastaanotolla, asiakkaan kotona tai vaikka urheiluhallilla. Hierontaan tarvitaan vain hierontapöytä, joita löytyy myös siirreltävinä malleina (matkahierontapöytä), jolloin hieronnan paikkaa voi vaihtaa tarpeen mukaan. Aina hierontapöytää ei edes tarvita, joskus nopeat ravistelut lihakselle hoituvat myös urheilukentän laidalla.

Urheiluhieroja

Urheiluhieroja ei ole Suomessa erillinen suojattu ammattinimike, vaan koulutettu hieroja erikoistuu urheiluhierojaksi. On hyvä varmistaa, että hieroja on koulutettu hieroja, joka on tällöin suojattu ammattinimike. Koulutettujen hierojien toimintaa valvoo Valvira.

Toimiakseen koulutettuna hierojana, tulee henkilöllä olla suoritettuna hierojan ammattitutkinto. Hierojan ammattitutkinnon laajuus on 150 osaamispistettä ja tutkinnon osia on mm. tuki- ja liikuntaelinongelmaisen potilaan terveyden ja toimintakyvyn edistäminen. Hierojan koulutus pitää sisällään anatomian ja fysiologian opintoja, hierontatekniikoiden harjoittelua sekä perusteet tuki- ja liikuntaelinvaivoista sekä -sairauksista.

Urheiluhierojaksi erikoistumisessa perehdytään lisäksi mm. urheilijan viikko- ja harjoittelurytmiin, palautumiseen sekä kilpailukausiin sekä monipuolisiin hierontatekniikoihin, jotka tukevat urheilijan palautumista. Käytännön harjoittelu voidaan toteuttaa esimerkiksi koululla sekä työssäoppien eri urheilujoukkueiden kanssa.

Tämän sivun sisältöä on ollut luomassa osteopaatti sekä urheiluhieroja Suvi Haapasalo.

Varaa aika urheiluhierontaan

Lue lisää hierontapalveluistamme

Fysios osana urheilijan elämää

Jätä meille soittopyyntö

Jos et ole varma kenelle asiantuntijalle haluat varata ajan, jätä soittopyyntö ja soitamme sinulle viimeistään seuraavana arkipäivänä.