Vauvahieronta

Vauvahieronta

Meille voit aina tulla myös ilman lääkärin lähetettä.

Mitä on vauvahieronta?

Vauvahieronta eli vyöhyketerapeuttinen vauvahieronta on lempeä ja tehokas tapa helpottaa yleisimpiä vauva-ajan ongelmia, kuten uniongelmia, koliikkia, refluksia, vatsavaivoja, pulauttelua ja kehon kireystiloja. Hieronnassa yhdistyy vauvahieronnan miellyttävät otteet sekä vyöhyketerapiasta tuttujen heijastealueiden hoito. Vauvoilla näitä heijastealueita on erityisesti jalkapohjissa.

Mihin vauvahieronta auttaa?

Vauvahieronta helpottaa yleisimpiä vauva-ajan ongelmia, kuten uniongelmia, koliikkia, refluksia, vatsavaivoja, pulauttelua ja kehon kireystiloja.

Synnytys on vauvalle valtava muutos ja rankka kokemus, niin fyysisesti kuin henkisestikin. Loppuraskaus, synnytys ja kulku ahtaan synnytyskanavan läpi aiheuttavat vauvan päälle ja niskalle kovaa painetta. Tämän alueen lihaskireydet voivatkin olla vauvan oireilun taustalla. Vauva saattaa kokea muutoksen vuoksi myös stressiä ja oireilla sitä fyysisesti. Myös äidin stressi voi vaikuttaa vauvaan.

Vyöhyketerapeuttisen vauvahieronnan hyödyt:

  • rentoutuminen
  • lihaskireydet helpottavat
  • aineenvaihdunta paranee
  • hengitys syvenee ja unen laatu paranee
  • vastustuskyky paranee
  • kipu- ja särkytilat helpottavat
  • stressi vähenee
  • mieliala kohenee

Kenelle vauvahieronta sopii?

Vyöhyketerapeuttiseen vauvahierontaan voi tulla, kun vauva on kaksiviikkoinen. Vauvahierontaan voi tulla myös vanhemman lapsen kanssa, jolla on esimerkiksi uniongelmia, koliikkia, refluksia, vatsavaivoja, pulauttelua ja kehon kireystiloja. Vauvahierontaan voi tulla myös, vaikka vauvalla ei olisi mitään oireita, sillä hoito on vauvalle usein erittäin rentouttava.

Esteenä hoidolle ovat vauvan kuume, antibioottikuuri, jokin tulehdus tai ihon infektio. Lisäksi rokotusten jälkeen on hyvä pitää 3-5 välipäivää ennen hierontaa.

Vauvahieronta

Mitä vauvahieronnassa tapahtuu?

Vauvahieronta etenee vauvan ehdoilla. Alussa tutustutaan rauhassa vauvan kanssa ja lempeällä kosketuksella pyydetään vauvalta lupaa tehdä hoitoa. Pientä vauvaa hoidetaan hoitopöydällä, isompaa lasta lattialla patjan päällä. Hoito tehdään yleensä pelkkä vaippa päällä.

Hoitoa varten varataan 45 min, mutta hoitoaika on noin 30 min. Ensimmäisellä hoitokerralla aikaa menee myös vanhemman haastatteluun, jossa selvitetään mahdollisia oireita ja niiden taustoja. Parhaan hoitotuloksen saamiseksi suositellaan 3-5 kerran sarjahoitoa. Vauvahieronta toteutuu Fysioksen toimipisteen tiloissa.

Voiko vauvahierontaa tehdä itse ja milloin kannattaa mennä ammattilaisen vastaanotolle?

Vauvahierontaa voi tehdä myös itse ja käynnillä käydään yhdessä läpi, miten vanhemmat voivat hieroa vauvaa kotioloissa. Ensimmäisellä käynnillä kartoitetaan vauvalle sopivat liikkeet ja ohjataan ne vanhemmalle.

Jos vauva selvästi oireilee, kannattaa ammattilaisen luona käydä ennen hieronnan aloitusta kotona. Vauvan niskan käsittely suositellaan jätettäväksi ammattilaiselle.

Mikä on vauvahierojan koulutus?

Vauvahieroja on käynyt vauvahieronta tai vyöhyketerapeuttinen vauvahieronta -koulutuksen. Koulutuksiin voivat osallistua kehonhoitoja tekevät sekä lasten kanssa työskentelevät ammattilaiset.

Koulutus on kaksipäiväinen ja sisältää paljon teoriaa liittyen vauvojen anatomiaan, yleisimpiin vauva-ajan oireisiin, niiden syihin sekä hoitoon. Koulutukseen kuuluu myös käytännön harjoittelua oikeiden vauva-asiakkaiden kanssa. Vauvahierontaan on peruskoulutuksen lisäksi myös jatkokoulutuksia.

Miksi tulla vauvahierontaan Fysiokselle?

Fysios on Suomen suurin fysioterapiayritys ja meillä on hyvät tilat, jossa vauvahierontaa tehdään. Fysioksella vauvan lisäksi huomioidaan myös muun perheen jaksaminen ja voidaan tarvittaessa tukea sitä.

Vauvahierontaan pääsee varaamalla ajan nettiajanvarauksesta tai ottamalla suoraan yhteyttä Fysioksella työskentelevään vauvahierojaan. Tutustumalla terapeuttien osaamisprofiiliin näet tarkemmin mihin terapeutti on erikoistunut.

Tämän sivun sisältöä on ollut luomassa vyöhyketerapeuttiseen vauvahierontaan lisäkouluttautunut fysioterapeutti Noora Kautonen Fysios Lahti Vapaudenkadulta.

Palvelumme raskaana oleville tai synnyttäneille äideille

Tutustu laajaan palveluvalikoimaamme

Me soitamme sinulle

Jos haluat kysyä jotain vauvahierontaan liittyen tai haluat apua ajanvarauksessa, jätä numerosi tähän ja soitamme sinulle.